Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Η ΖΕΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ !
Ο Ελληνικός όρος «Γαστρονομία» , που υιοθετείται απ΄ όλες τις Ευρωπαϊκές διαλέκτους – συνδέεται με ευρήματα που στοιχειοθετούνται απ΄τον Χ προχριστιανικό αιώνα . ( ΟΜΗΡΟΣ 8ος ΑΙΩΝΑΣ πχ )
Ήδη – απ΄την μακρινή αυτή εποχή – ο Ελλαδικός κόσμος συνδέει τη διατροφή με την ιατρική , δημιουργώντας τον κλάδο της διατροφολογίας . Ο Ελλαδικός κόσμος γράφει εκπληκτικά συγγράματα και ιδρύει σχολές μαγείρων από τότε .
Καθώς τα δημητριακά προιόντα είναι προσιτά σε όλους , εξελίσσεται η αρτοποιία στην Αρχαία Ελλάδα , με τη δημιουργία εκατοντάδων διαφορετικών αρτοσκευασμάτων .
Οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν πρότυπη παραγωγή σε σιτάρι και κριθάρι με προϊόντα όπως το αλεύρι ζέας ( ζεία ή ζειά ) , που είναι και το αρχαιότερο δημητριακό , σε πλούσια παραγωγή στην Αρχαία Ελλάδα .
Δεν είναι τυχαίο ότι , η Αρχαία Αθήνα ονομαζόταν « Ζείδωρος » κι αυτό μεταφράζεται « αυτός που δίνει ζωή » .
Η Μαρίνα Ζέας του Πειραιά , ονομάστηκε έτσι – διότι εκεί γινόταν η διακίνηση της ζέας σε πολλά άλλα λιμάνια σ΄ όλο τον κόσμο .
Η επιστημονική ονομασία της λέξης ΖΕΑ , προέρχεται απ΄τη λέξη “αραβοσίτου” ( ZEAMAIS ) κι η πρωτεΐνη του καλαμποκιού είναι zeia .
Η Αρχαία Ζέα μπορεί να ήταν το μονόκοκκο ή το δίκοκκο σιτάρι ή κριθάρι ή βρίζα ( σίκαλη ) .
Στην Ελλάδα σήμερα είναι απλώς αλεύρι απ΄το δίκοκκο σιτάρι , άρα η ΖΕΑ είναι ένα αρχαίο σιτηρό κι όχι κάποια μορφή υπερτροφής !
Την καλλιέργεια της ΖΕΑΣ την βρίσκουμε στην Αρχαία Λακωνία ως επί το πλείστον .
Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά , μικρότερες ποσότητες γλουτένης και μεγαλύτερη ποσότητα λυσίνης .
Η Ελληνική ΖΕΑ έχει μεγάλη διαφορά με τις ποικιλλίες ζέας που υπάρχουν σε άλλα κράτη , γιατί πάντα παίζει ρόλο η γεωλογία και το έδαφος το Ελληνικό , που κάνει αυτή την τεράστια και θρεπτική καλλιέργεια – σ΄αυτό το σπάνιας αξίας ΑρχαιοΕλληνικό σιτηρό .
Αλήθεια , που βρίσκεται σήμερα η καλλιέργεια της ;;; ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ !!!
Ελένη Ψυχάρη
Executive Chef
Ερευνήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Διατροφής
Επίτιμο μέλος του Οδοιπορικού Γεύσης και Τουρισμού
Εκπρόσωπος του Ανθολογίου της Ελληνικής στην Ευρώπη