Κορυφή

 Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Η ΖΕΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ !
5 Νοεμβρίου 2023

Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Η ΖΕΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ !

Ο Ελληνικός όρος «Γαστρονομία» , που υιοθετείται απ΄ όλες τις Ευρωπαϊκές διαλέκτους  – συνδέεται με ευρήματα που στοιχειοθετούνται απ΄τον Χ προχριστιανικό αιώνα . ( ΟΜΗΡΟΣ 8ος ΑΙΩΝΑΣ πχ )

Ήδη – απ΄την μακρινή αυτή εποχή – ο Ελλαδικός κόσμος συνδέει τη διατροφή με την ιατρική , δημιουργώντας τον κλάδο της διατροφολογίας . Ο Ελλαδικός κόσμος γράφει εκπληκτικά συγγράματα και ιδρύει σχολές μαγείρων από τότε .
Καθώς τα δημητριακά προιόντα είναι προσιτά σε όλους , εξελίσσεται η αρτοποιία στην Αρχαία Ελλάδα , με τη δημιουργία εκατοντάδων διαφορετικών αρτοσκευασμάτων .

Οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν πρότυπη παραγωγή σε σιτάρι και κριθάρι με προϊόντα όπως το αλεύρι ζέας ( ζεία ή ζειά ) , που είναι και το αρχαιότερο δημητριακό , σε πλούσια παραγωγή στην Αρχαία Ελλάδα .

Δεν είναι τυχαίο ότι , η Αρχαία Αθήνα ονομαζόταν « Ζείδωρος » κι αυτό μεταφράζεται « αυτός που δίνει ζωή » .

Η Μαρίνα Ζέας του Πειραιά , ονομάστηκε έτσι – διότι εκεί γινόταν η διακίνηση της ζέας σε πολλά άλλα λιμάνια σ΄ όλο τον κόσμο .

Η επιστημονική ονομασία της λέξης ΖΕΑ , προέρχεται απ΄τη λέξη “αραβοσίτου” ( ZEAMAIS ) κι η πρωτεΐνη του καλαμποκιού είναι zeia .
Η Αρχαία Ζέα μπορεί να ήταν το μονόκοκκο ή το δίκοκκο σιτάρι ή κριθάρι ή βρίζα ( σίκαλη ) .

Στην Ελλάδα σήμερα είναι απλώς αλεύρι απ΄το δίκοκκο σιτάρι , άρα η ΖΕΑ είναι ένα αρχαίο σιτηρό κι όχι κάποια μορφή υπερτροφής !
Την καλλιέργεια της ΖΕΑΣ την βρίσκουμε στην Αρχαία Λακωνία ως επί το πλείστον .

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά , μικρότερες ποσότητες γλουτένης και μεγαλύτερη ποσότητα λυσίνης .

Η Ελληνική ΖΕΑ έχει μεγάλη διαφορά με τις  ποικιλλίες ζέας που υπάρχουν σε άλλα κράτη , γιατί πάντα παίζει ρόλο η γεωλογία και το έδαφος το Ελληνικό , που κάνει αυτή την τεράστια και  θρεπτική καλλιέργεια – σ΄αυτό το σπάνιας αξίας ΑρχαιοΕλληνικό σιτηρό .

Αλήθεια , που βρίσκεται σήμερα η καλλιέργεια της ;;; ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ !!!

 

Ελένη Ψυχάρη

Executive Chef

Ερευνήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Διατροφής

Επίτιμο μέλος του Οδοιπορικού Γεύσης και Τουρισμού

Εκπρόσωπος του Ανθολογίου της Ελληνικής στην Ευρώπη

Προηγούμενο

ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΜΟΥ : Η πολυβραβευμένη εμπνεύστρια και leader του ACTION…

Επόμενο

The Halkidiki Project: Akrogiali food place #Flogita of Halkidiki!

post-bars

Σχετικά άρθρα