Κορυφή

 Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό: O Γιώργος Παπαθανασόπουλος μας μιλάει για την περιοχή Fundata της Ρουμανίας!
22 Ιανουαρίου 2024

Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό: O Γιώργος Παπαθανασόπουλος μας μιλάει για την περιοχή Fundata της Ρουμανίας!

Fundata

Στις μέρες μας τα ορεινά θέρετρα έχουν αρχίσει να προσελκύουν και πάλι όχι μόνο την χειμερινή, αλλά και την θερινή περίοδο, έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Στην Ευρώπη υπάρχουν γνωστά στο ευρύ κοινό ορεινά θέρετρα, όπως π.χ. τα ελβετικά, αλλά και όχι τόσο πολύ γνωστά θέρετρα όπως για παράδειγμα, στην Ρουμανία. Σε αυτά τα θέρετρα προσφέρονται πολύ καλές υπηρεσίες με πολύ καλές τιμές ακόμα και για έναν επισκέπτη ενός μέσου οικονομικού επιπέδου. Σαν χώρα η Ρουμανία έχει να προσφέρει σε όποιον την επισκεφθεί, εξαιρετικά ορεινά τοπία που αξίζει να τα επισκεφθείς, ιδίως στα Καρπάθια, πλήθος μνημείων και παραδόσεων που αποτελούν συνδετικό κρίκο με την ιστορία της και την ζωή των κατοίκων της καθώς και την εξαιρετική της γαστρονομία.
Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να απολαύσετε την παραδοσιακή ρουμανική συνταγή mamaliga η οποία είναι χυλός από βρασμένο καλαμποκάλευρο με νερό και αλάτι και μπορεί να συνδυαστεί με τυρί και κρέμα γάλακτος ή με αλλαντικά. Αρχικά ήταν η βασική τροφή για τους κατοίκους των φτωχών αγροτικών περιοχών, αλλά στις μέρες μας μπορεί να σερβιριστεί και σε πολύ καλά εστιατόρια. Συνταγές με mamaliga μπορεί κάποιος να βρει στο διαδίκτυο, στις συνταγές «από έναν εργένη για κάθε εργένη» με τον Γιώργο Παπαθανασόπουλο.
Ένα από αυτά τα ορεινά μέρη είναι η Fundata η οποία κι επιλέχθηκε από τους δημοσιογράφους τουρισμού της Ρουμανίας ως κορυφαίος προορισμός της χώρας αυτής. Μια πρόσκληση του τμήματος της F.I.J.E.T. της Ρουμανίας και του εκπροσώπου της, του καλού συναδέλφου και φίλου Stefan Baciu, έγινε η αφορμή για να την επισκεφθούμε. Βρίσκεται στην περιοχή της Τρασυλβανίας, στα Καρπάθια σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς ορεινό τοπίο, περικλειόμενο από βουνά, σε υψόμετρο 1360 m, στο υψηλότερο σημείο του οδικού διαδρόμου Rucăr – Bran. Ανήκει διοικητικά στην κομητεία του Brasov και αποτελείται από τα τρία χωριά την Fundata , την Fundătica και την Şirnea, ενώ προσελκύει γύρω στους 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Για την διαμονή του ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει είτε ξενοδοχεία, είτε παραδοσιακά οικήματα με δωμάτια εξαιρετικής αισθητικής και άνεσης για κάθε γούστο, όπου θα απολαύσει την γνήσια ρουμανική φιλοξενία.
Μπορείτε να πάτε στην Fundata, αεροπορικώς και οδικώς είτε μέσω του αεροδρομίου του Brasov, διανύοντας μια διαδρομή περίπου μια ώρα, είτε μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου του Βουκουρεστίου διανύοντας μια διαδρομή περίπου τρεις ώρες. Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να επιλέξετε την δεύτερη διαδρομή παρόλο που η διάρκεια του ταξιδιού είναι μεγαλύτερη από την πρώτη, διότι θα σας ενθουσιάσει το εξαιρετικής ομορφιάς ορεινό τοπίο που θα συναντήσετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.
Στο χωριό Şirnea, εκτός των άλλων, μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό – αθλητικό μουσείο της περιοχής, όπου υπάρχει πλούσιος αριθμός εκθεμάτων από την παράδοση της Fundata και κατ’ επέκταση της Ρουμανίας, καθώς κι εκθέματα από την ρουμανικό αθλητισμό και την συμμετοχή, με κάθε τρόπο, της εν λόγω χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις ημέρες που βρισκόμασταν στην περιοχή έγινε μια πολύ μικρή και σεμνή τελετή, οργανωμένη από τον Stefan Baciu όπου τιμήθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα στο πρόσωπο του Διονύσιου Παπαθανασόπουλου, 1ου Λαμπαδηδρόμου στην Ολυμπιάδα της Μελβούρνης το 1956 και πατέρα του εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρισμού (F.I.J.E.T.) Γιώργου Παπαθανασόπουλου. Τέλος, μια φωτογραφία του Διονύσιου Παπαθανασόπουλου από την Τελετή Αφής, θα κοσμεί το εν λόγω μουσείο.
Ένα από τα πιο γνωστά σε όλο τον κόσμο αξιοθέατα της Ρουμανίας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 km από την Fundata (περίπου μισή ώρα οδικώς), είναι το Κάστρο Μπραν ή αλλιώς το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Όποιος ακούει, ακόμα και στις μέρες μας, για τον Κόμη Δράκουλα, του έχει στον νου, ιστορίες με φαντάσματα και βρικόλακες καθώς και ταινίες τρόμου. Όμως ο Κόμης Δράκουλας δεν ήταν παρά ο Βοεβόδας(πρίγκιπας) της Βλαχίας Βλάντ ό Γ’ ή Βλάντ Τεπέ ή Βλάντ Ντρακούλ ή Βλάντ «ο παλουκωτής» λόγω των απάνθρωπα σκληρών μεθόδων βασανισμού(παλούκωμα) που χρησιμοποιούσε για τους αιχμαλώτους, κυρίως δε για τους Οθωμανούς. Ο μύθος λέει ότι έπινε το αίμα των Οθωμανών αιχμαλώτων ενώ μετά τον θάνατό του και την ταφή του στο Κάστρο Μπράν, μετατράπηκε σε βρικόλακα.
Το κάστρο αυτό κατασκευάστηκε αρχικά ως ξύλινη κατασκευή το 1212 από τους Τεύτονες, ένα ιπποτικό θρησκευτικό τάγμα που έλκει την καταγωγή του από τους Ναΐτες Ιππότες και που συμμετείχε στις σταυροφορίες. Καταστράφηκε το 1242 από τους Μογγόλους και ξεκίνησε να ξαναφτιάχνεται το 1377 ως πέτρινη πλέον κατασκευή. Την περίοδο 1438 – 1442 λειτούργησε ως οχυρό για την απόκρουση των επιθέσεων των Οθωμανών κι αργότερα ως τελωνείο μεταξύ της Τρανσυλβανίας και της Βλαχίας. Χρησίμεψε κι ως κατοικία από τον πρίγκιπα Βλάντ, αλλά και ως φυλακή και χώρος βασανιστηρίων από τον ίδιο, για τους Οθωμανούς αιχμαλώτους. Το 1920 χρησιμοποιήθηκε ως μια από τις κατοικίες της Ρουμανικής Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο από το 2009.
Τέλος ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα της περιοχής Brasov – Fundata που αξίζει να επισκεφθείτε, είναι το ανάκτορο του Peleș. Απέχει 50 km από το Brasov (περίπου μία ώρα οδικώς) και 120 km από το Βουκουρέστι(περίπου τρεις ώρες οδικώς). Ξεκίνησε να κτίζεται το 1873 και αποπερατώθηκε το 1883. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του ανακτόρου δούλεψαν πολλοί Έλληνες, ως τεχνίτες της πέτρας. Λειτούργησε ως θερινή κατοικία της Ρουμανικής Βασιλικής Οικογένειας έως το 1947. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Ήταν δε το 1ο ανάκτορο στην Ευρώπη που τροφοδοτείτο από ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο παράγονταν από ένα κοντινό σε αυτό, εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και που κατασκευάστηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Διαθέτει 170 αίθουσες εκ των οποίων είναι μόνο οι δέκα επισκέψιμες. Σε κάποιες από αυτές φιλοξενούνται διάφορες συλλογές από έργα τέχνης(πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά), από όπλα κ.λ.π. Έξω από το κτίριο βρίσκονται εκτός των άλλων και πλανόδιοι μουσικοί οι οποίοι τραγουδούν και Ελληνικές Μελωδίες

Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα για την Fundata και τα αξιοθέατά που βρίσκονται κοντά σε αυτήν. Όμως επειδή μια εικόνα είναι όσο χίλιες λέξεις σας παροτρύνω να την επισκεφτείτε για να απολαύσετε το κάθε σημείο της και την κάθε στιγμή, ταξιδεύοντας στην παράδοση και την ιστορία της που είναι μέρος της παράδοσης και της ιστορίας των Βαλκανίων αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος
Δημοσιογράφος – Φωτογράφος
Εκπρόσωπος της
Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων – Συγγραφέων Τουρισμού (F.I.J.E.T.) στην Ελλάδα

Prev Post

“Οι συνταγές του εργένη” απ΄ τον Γιώργο Παθανασόπουλο σε συνεργασία…

Next Post

Action In Greece #The​ Kythira Project #Trattamento​ #Tasos-Maria Kasimatis #Top…

post-bars

Σχετικά άρθρα