Κορυφή

 ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΡΤΗ : Τα κορυφαία οινοποιεία στο Νομό Πιερίας ! Ποιοί υπογράφουν τη γαστρονομική ιστορία της Ελλάδας …

ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΡΤΗ : Τα κορυφαία οινοποιεία στο Νομό Πιερίας ! Ποιοί υπογράφουν τη γαστρονομική ιστορία της Ελλάδας …

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Ένα εξαιρετικό οινοποιείο που μας μάγεψε με τα ξεχωριστά του κρασιά και τις αξιοσημείωτες ομορφιές του – είναι το ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΡΤΗ  στη Ράχη Πιερίας . Ο ιδιοκτήτης του είναι ένας αυθεντικός άνθρωπος , γεμάτος όραμα για δημιουργία . Ο Απόστολος Κούρτης δοξάζει επάξια την οινοποίηση στην Πιερία κι έχει πολλά να δώσει στον κλάδο παγκοσμίως .

Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι 60 στρέμματα και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στην περιοχή Χοντρυπάδι, ένα τοπωνύμιο που σημαίνει παχύ δάσος και εύφορο ξέφωτο ή χωράφι. Τα εδάφη είναι επικλινή και στράγγεια, αμμοαργιλοπηλώδη, ασβεστούχα, και βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Όλη η παραγωγή γίνεται σε γραμμική καλλιέργεια. Καλλιεργούνται οι διεθνείς ποικιλίες Trebbiano, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon και οι Ελληνικές Ασύρτικο, Ξινόμαυρο και Αγιωργήτικο. Το 2015 ο Απόστολος Κούρτης προχώρησε  στον επαναεμβολιασμό της ποικιλίας Chardonnay και την αλλαγή της στη σπάνια Ελληνική ποικιλία Βιδιανό. Από το 2006 εφαρμόζεται βιολογικής μορφής καλλιέργεια, πιστοποιημένη από την GreenControl.
Το κλίμα της χωριού Ράχης, θεωρείται ορεινό ηπειρωτικό, με κρύο χειμώνα, έντονες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και δροσερό καλοκαίρι. Το μεσοκλίμα του Νομού επηρεάζεται έντονα από τους μεγάλους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και των Πιερίων οροσειρών , όσο και από τη γειτνίαση τους με τη θάλασσα. Με την παρουσία των νυχτερινών βορειοανατολικών κυρίως καλοκαιρινών ανέμων, ευδοκιμεί η καλλιέργεια της οιναμπέλου, αποδίδοντας τα τυπικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Έτσι, σε συνδυασμό με τα μοναδικά αμπελοτόπια (terroir), το μεσοκλίμα της περιοχής συμβάλλει στην παραγωγή οίνου με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο σώμα, αποδεικνύοντας περίτρανα τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν μελλοντικά οι οίνοι του νομού στο συνολικό οινικό χάρτη της Ελλάδας αλλά και παγκοσμίως .

Το Κτήμα Κούρτη , στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη του “γαστρονομικού τουρισμού” στην περιοχή, δημιούργησε τη σχετική υποδομή, με σκοπό να προσφέρει σε ανθρώπους που επισκέπτονται την Πιερία ,  την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέες γεύσεις και να απολαύσουν τοπική, υψηλού επιπέδου γαστρονομία.

Το 2006 στο οικογενειακό οινοποιείο, δημιουργήθηκε ένας χώρος γευσιγνωσίας, ο οποίος προσφέρεται σε παρέες που επιθυμούν να δοκιμάσουν τα κρασιά του Κτήματος συνοδευμένα από παραδοσιακούς μεζέδες, που ετοιμάζονται με τη φροντίδα όλης της οικογένειας. Με κρέας καθώς και τυρί δικής τους παραγωγής, με ζυμωτό ψωμί  και με τις εύστοχες πινελιές του κρασιού που τα συνοδεύει όλα αυτά – δένοντάς τα σ΄ ένα αρμονικό σύνολο με την παρέα και τη διασκέδαση, ο Απόστολος Κούρτης κατάφερε  να δημιουργήσει ένα χώρο ιδανικό και φιλόξενο – που σου προσφέρει γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες – μέσα από ευφυή και αρμονικά γευστικά ταξίδια .

Η πρόσβαση σε όλους τους χώρους του Κτήματος Κούρτη είναι ένα κομμάτι το οποίο έχει μελετηθεί με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ευαισθησία. Έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές κα συνθήκες, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Για τον σκοπό αυτό, έχουν τοποθετηθεί ειδικές ράμπες ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη και ασφαλέστερη προσβασιμότητα καθώς και η καλύτερη δυνατή κάλυψη όλων των αναγκών των ατόμων αυτών, με απώτερο στόχο τη μέγιστη απόλαυση των οίνων του Κτήματος .

Η επίτιμη επιτροπή του ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ , τίμησε την επιχείρηση ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΡΤΗ  με τα 5 αστέρια του ACTION IN GREECE για την υποδειγματική προσφορά της στη γαστρονομία , που επάξια ανήκει στις 40 κορυφαίες του Νομού Πιερίαςφέρνοντας τον Νομό στην ύψιστη γαστρονομική θέσηκαθώς έχει ανακηρυχθεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ απ΄το ACTION IN GREECE .

 

ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΡΤΗ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ράχη 601 00

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

+30 697 4471230‬

E-mail

info@kourtiswinery.com

SITE

Αρχική

 

Global Gastronomic Destination by Action In Greece  

County of Pieria

 

Οι οίνοι

Το οινοποιείο

Μαγειρική με την executive chef Ισιδώρα Τραχιλίδου

 

Prev Post

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΙΕΡΙΔΩΝ : Οι κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής και μεταποίησης…

Next Post

ΟΥΖΟ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ : Τα κορυφαία αποστάγματα στην Ελλάδα ! Ποιοί…

post-bars

Σχετικά άρθρα